Myt 1. Med skalade solroskärnor sparar fåglarna värdefull tid och kraftansträngningar. De kan tillgodogöra sig mer energi och klara de kalla vinternätterna bättre.
Typiskt argument från oss som säljer - klart att det finns ett korn av sanning i påståendet, men alla våra vinterfåglar är ju stannfåglar som är anpassade till att kunna klara vintern utan extra fågelmat. Mesarna till exempel far runt och letar insekter bland bark och barr i skogen hela dagarna. Om tiden och kraften det tog för en blåmes att skala ett solrosfrö skulle överstiga nyttan så hade den flugit ut i skogen och försökt hitta lite frusna spindlar bland några barkflagor. Det finns så många bättre argument för att köra skalfritt.
Myt 2. Nåt måste de allt göra själva! - de blir ju för bortskämda om vi ger dem färdigskalade.
Det är ju ingen långsökt tanke - att man ska få jobba lite för godsakerna. Vi måste ju själva jobba för att få kunna handla fågelmat. Man kan ju inte bara att gå in på slattergubben.se och beställa gratis.
Vi håller ju egentligen med om att det ur ett större ekosystemperspektiv inte finns någon nytta med att ha lata uppfödda fåglar. Men om man seriöst tänker i de här banorna som myten antyder är det bättre att dra ner på matningen överlag och inte mata på sommaren. Skalade solroskärnor har så många andra fördelar som överväger.
Myt 3. Det är så dyrt med skalade solroskärnor, så det går inte hos oss.
Ja - oftast blir det lite dyrare, men här kommer vi djupdyka lite i priserna! Det finns dock många andra fördelar med skalade vi kommer till längre fram.
För att jämföra pris måste vi först veta att skalet (som vare sig du eller fåglarna har nytta av) är upp till halva vikten och volymen av ett solrosfrö. Strimmiga solrosfrön 50% då de som regel har större och tjockare skal. Svarta solrosfrö kan vara ned till 35% skalvikt.
Solrosfrön säljs ofta i 20kg säckar. Skalade däremot i 25kg säckar. Om vi utgår från att skalet är 50% av vikten innebär det att 1st 25kg säck skalat motsvarar 2,5 st 20kg säckar oskalade solrosfrön. Det kan också uttryckas som att 10kg skalade = 20 kg oskalade.
Om vi tittar på den ekologiska marknaden får vi vända oss till nätet. (Priserna nedan gäller dec -21)
Vivara är de enda som säljer ekologiska solrosfrön med skal. Där kostar 10kg ekologiska svarta solrosfrön med skal 524kr (4x2,5kg). Nu kan vi vara lite schyssta här och räkna på 35% skalvikt. Kilopriset för kärnorna landar på: 80,6kr/kg.
Vi på slåttergubben är väl de enda (förutom livsmedelsbutiker) som säljer ekologiska skalfria solroskärnor. Just nu är kilopriset på 2,5 kg skalade hela kärnor 51,6kr/kg. Så ska man köpa ekologiskt blir det billigare att välja skalfritt. Om man dessutom väljer slåttergubbens hackade skalfria solroskärnor i 25kgsäck så är kilopriset nere på 31,6kr/kg.
Den konventionella (besprutade) marknaden är ju betydligt större. Ibland används solrosfrön med skal som lockvaror och säljs då till mycket lågt pris.
Tittar vi på Granngårdens ordinarie priser på nätet ser det ut så här:
Solrosfrön svarta 20kg för 249kr. (antagen skalvikt 35%) = 19,2kr/kg.
Hade vi räknat med 50% skalvikt så blir priset istället bli 24,9kr/kg.
Intressant nog säljer granngården förpackningar med 20kg strimmiga solrosfrön för 349kr, räknar vi med en skalvikt där på 50% så blir alltså kilopriset för själva solroskärnan 34.9kr/kg (vilket är dyrare än slåttergubbens skalade och hackade).
Granngårdens pris på konventionella skalade solrosfrön, dvs solroskärnor, är 51,8kr/kg. (för 5kg - den enda storlek de säljer)
Så jämför vi konventionellt med konventionellt så ser vi att skalat är mycket dyrare. På den ekologiska marknaden däremot är skalat mycket billigare, dessutom är slåttergubbens skalade ekologiska billigare än de flesta andras konventionella skalade.
Varför det är så här kan vi bara spekulera i. Sannolikt för att marknaden för ekologiska solrosfrön med skal är otroligt liten. Och att marknaden för konventionella med skal är otroligt stor - och har framför allt varit det. De fungerar dessutom som lockvara och det verkar som många företag försöker hålla låga marginaler på att sälja solrosfrön med skal av någon anledning.
På slåttergubben har vi från början bestämt att skalade solrosfrön är vår huvudinriktning. Främst för att det är ett sjukt slöseri med transporter och förpackningar att frakta något vi inte vill ha! Vi importerar inga skal och är helt fokuserade på att sälja skalade solroskärnor. För oss blir det ingen nisch-produkt vi försöker sälja med högre marginaler än annat.
1. Skalet stannar kvar i odlingslandet, i vårt fall Bulgarien. Det används som biobränsle och hälften så många lastbilar behöver köra hit! Detta sparar mycket energi. Men klimatsmart vill vi inte säga att det är. Det klimatsmartaste vore att inte köpa varken skalade eller oskalade solroskärnor!
2. Det går åt hälften så mycket förpackningar.
3. Det tar bara hälften av platsen att förvara samma mängd mat.
4. Du behöver fylla på matarna hälften så ofta.
5. Du och grannarna slipper massa skräp i form av solrosskal.
6. Fler fåglar kan lättare äta, alla är inte begåvade med en riktig skalknäckarnäbb. Stjärtmes, trädkrypare, grönsiska, koltrast, järnsparv, svarthätta och rödhake till exempel.
När solrosfrön skalas går en del kärnor sönder. De sorterars ut i en egen fraktion som på engelska kallas "chips". I Sverige har vi valt att kalla dem för "hackade solroskärnor". De är alltså inte hackade med flit.
Vi som köper in stora volymer får de "hackade" till ett billigare pris då de är en restprodukt. Men en del av oss säljer dem dyrare... (inga namn).
De hackade har den fördelen att de är billigare - de är också drygare. Dvs en talgoxe som har fri tillgång till solroskärnor flyger iväg med en hel kärna. Sätter sig på en gren och hackar sönder den, kanske tappar hälften på marken. Struntar i det och flyger till mataren och tar en ny kärna. Med mindre bitar kan fler fåglar ta en bit och svälja direkt. En annan fördel med de hackade är att fler arter med klena näbbar har lite lättare att äta då de inte behöver sönderdela. Järnsparv, svarthätta, koltrast, rödhake, stjärtmes.
Vi har många kunder som kör bara med hackade solroskärnor. Och många som kör med bara hela. Skillnaden är inte så stor.
De hackade har dock två nackdelar:
1. I vissa matare och i fuktig väderlek kan de klibba.
2. De härsknar något snabbare då det finns brottytor i själva kärnan. Men det är rätt marginellt. Även 1,5 år efter skörden är smaken fin på dem.