Lär dig slå med lie!


Lien är ett fantastiskt redskap till äng och trädgård, som dessutom är bra för både dig och naturen. Om du vill lära dig att slå med lie rekommenderar jag att Boka en liekurs antingen hos oss på Slåttergubben eller hos någon av mina kompetenta liekompisar: Jenny Nilsson i Göteborg, Mats Rosengren i Västergötland eller Staffan Lundaahl i Dalarna/Värmland.

Det är mycket att tänka på, men med goda förberedelser och träning kan du också få uppleva den där magiska känslan av gräset som faller medan du i ett nästan meditativt tillstånd kan njuta av kroppens rörelser i total harmoni med naturen omkring dig. Det är verkligen oslagbart!

Varför är lie så bra?

  • Behöver inget drivmedel, bullrar och luktar inte
  • Behöver inte tas till verkstaden
  • Ger dig motion och frisk luft
  • Kan slå både kort och högt gräs, som i sin tur kan användas som kompost och täckmaterial
  • Ägna sommaren åt att njuta av ängsblommor och fågelsång, istället för att stressa över en ”perfekt” gräsmatta
  • Ha en avkopplande semester i sommarstugan utan att all tid går åt till att klippa gräset (ofta är det bra förutsättningar för blomsterängar från början, där ängsväxterna bara ligger och väntar)

Utöver alla fördelar som redan nämnts, bidrar du till att återskapa ängsmarker som är till nytta och glädje för vår biologiska mångfald och ekosystem. Istället för att sprida avgaser från gräsklipparen, ger du naturlig mat till insekter och fåglar som kommer att återgälda dig med vacker sång och pollination av dina rabatter och odlingar. Win-win-win-win-win!

Tips! På vår YouTube-kanal har vi många fler filmer om lieslåtter, fågelmatning och ängsmark. Där hittar du också en spellista så att du kan se alla filmerna i den här kursen i en följd. Fler filmer kommer. Välkommen att prenumerera!

Se utbildningsfilmer

Här hittar du förstås filmer om slåtterteknik, men också om säker hantering, hur du ställer in vinklar, hur du knackar och bryner liebladet samt hur du använder lien runt hinder. 

De här filmerna ger en jättebra grund! Faktiskt så bra att jag rekommenderar att se dem innan du går på liekurs hos oss, för att få ut mesta möjliga av kurstillfället. Och efter genomförd kurs finns de kvar att återvända till för att fräscha upp minnet och repetera grunderna. 

Se UtbildningsfilmerKöpa lie 

Vi har allt du behöver för att slå med lie, däribland olika sorters orv, lieblad och brynstenar. 

Hos oss hittar du också vårt eget exklusiva orv Nordic, tillverkat i Sverige av svensk eller europeisk ask. 

Läs mer om Nordic

Se all lieutrustningBoka liekurs

Vi har liekurser hela sommaren från Skåne till Dalarna. De flesta är endagskurser där du får lära dig allt du behöver för att komma igång med lieslåttern, och dessutom får vi uppleva fantastiska platser, ofta med intressant historia och supertrevliga platsvärdar. 

Se sommarens liekurser

Är ni en större grupp som vill lära er slå med lie? Läs mer om gruppbokningBoka lieslåtter 

Vill du ha hjälp med att slå med lie så är du välkommen att kontakta oss! Varje år slår vi ca 40-50 hektar äng på uppdrag av kommuner, länsstyrelser och privatpersoner, så vi vet vad vi sysslar med. Och vi hjälper förstås gärna även dig.

Har du ingen äng än, men vill ha hjälp att anlägga en? Det fixar vi. 

Se TjänsterJobba med lieslåtter

Känner du dig trygg med lien som redskap och vill jobba med slåtter och tillhörande uppgifter ute på ängar och mossar? Då ska du höra av dig till oss! 

Läs mer om att jobba med slåtter

Inspiration

Här är några filmer som kanske kan inspirera! 

Den första handlar om att anlägga äng och vad som är viktigt att tänka på då. Det är inte så krångligt som det kan verka.

I den andra får du följa med Janne när han slår en äng hemma hos Else.

Och i den tredje följer vi med slåtterteamet när de slår med lie i Magistratshagen i centrala Linköping. 
Tillagd i varukorgen