Lär dig slå med lie!


Lien är ett fantastiskt redskap som går att använda till mycket och dessutom är bra för kropp, själ och natur. Samtidigt är det i grunden en stor kniv som kräver en viss kompetens att hantera. Vi är därför många som bara har velat sälja liar i samband med fysiska kurser, där vi kan lära ut säker hantering och grundläggande teknik.

Om du vill lära dig att slå med lie rekommenderar jag fortfarande att Boka en liekurs antingen hos oss på Slåttergubben eller hos någon av mina kompetenta liekompisar: Jenny Nilsson i Göteborg, Mats Rosengren i Västergötland eller Staffan Lundaahl i Dalarna/Värmland.

Men de här filmerna ger också en bra grund! Faktiskt så bra att jag rekommenderar att se dem innan du går på liekurs hos oss, för att få ut mesta möjliga av kurstillfället. Och efter genomförd kurs finns de kvar att återvända till för att fräscha upp minnet och repetera grunderna.

Det är mycket att tänka på, men med goda förberedelser och träning kan du också få uppleva den där magiska känslan av gräset som faller medan du i ett nästan meditativt tillstånd kan njuta av kroppens rörelser i total harmoni med naturen omkring dig. Det är verkligen oslagbart!

Varför är lie så bra?

  • Behöver inget drivmedel, bullrar och luktar inte
  • Behöver inte tas till verkstaden
  • Ger dig motion och frisk luft
  • Kan slå både kort och högt gräs, som i sin tur kan användas som kompost och täckmaterial
  • Ägna sommaren åt att njuta av ängsblommor och fågelsång, istället för att stressa över en ”perfekt” gräsmatta
  • Ha en avkopplande semester i sommarstugan utan att all tid går åt till att klippa gräset (ofta är det bra förutsättningar för blomsterängar från början, där ängsväxterna bara ligger och väntar)

Utöver alla fördelar som redan nämnts, bidrar du till att återskapa ängsmarker som är till nytta och glädje för vår biologiska mångfald och ekosystem. Istället för att sprida avgaser från gräsklipparen, ger du naturlig mat till insekter och fåglar som kommer att återgälda dig med vacker sång och pollination av dina rabatter och odlingar. Win-win-win-win-win!

Tips! På vår YouTube-kanal har vi många fler filmer om lieslåtter, fågelmatning och ängsmark. Där hittar du också en spellista så att du kan se alla filmerna i den här kursen i en följd. Fler filmer kommer. Välkommen att prenumerera!


Utbildningsfilmer: Slå med lie

I filmerna går jag först igenom säker hantering av lien samt montering och inställning av olika vinklar på orv och blad. Därefter visar jag hur du knackar och bryner liebladet för att hela tiden hålla det skarpt. Nästa steg är att träna på rörelserna i själva lieslaget, först utan och sedan med lie i hand. Sist men inte minst behöver man förstås träna på att slå gräs på riktigt! Jag rekommenderar att börja slå på kort gräs och sedan, när man lär sig att hålla sig nära marken, kan man gå vidare och slå längre gräs.

Introduktion

I de här filmerna får du lära dig om säkerhet och hur du ställer in din lie på rätt sätt. Det är flera vinklar som påverkar din slåtter, så de är bra att ha koll på! Du får också lite tips om vad du kan ha på dig för kläder.


Knacka och bryna

Nästa kapitel handlar om hur du gör lien riktigt vass! Att knacka och bryna eggen regelbundet är nödvändigt för en behaglig slåtter. Det är också bra att kunna reparera mindre stenskador.


Slåtterteknik

En god grundteknik kommer att göra under för din slåtter. Vi börjar med att få in rätt rörelser utan lien i hand (också bra som uppvärmning!). Sedan lägger vi till lien och tränar på grus, kort gräs och sist högt gräs. 


Utmaningar

Hur ska man tänka när man ska slå en större yta? Och vad händer när det kommer hinder i vägen, som stenar, staket och utemöbler? Inga problem! Lien är väldigt smidig även nära olika hinder.

Köpa lie

I vår webbshop hittar du allt du behöver för att slå med lie. Vi har flera modeller av orv i olika längder, lieblad, knackjiggar, brynstenar och alla nödvändiga tillbehör. Behöver du hjälp att hitta rätt utrustning så är du varmt välkommen att höra av dig!Inspiration 

Här kan du lära dig mer om ängsmark och se hur vi använder lien i såväl privata trädgårdar som på slåtter ute på Östgötaslätten. Vi har lång erfarenhet av att slå med lie och har sett vilka goda resultat det ger. 

Ängsmark

Inspiration

Tillagd i varukorgen