Vitlök är en mycket bra grönsak för dig som vill börja odla. Det krävs inte många kvadratmeter för att bli helt självförsörjande även om du ÄLSKAR vitlök!
Man sätter ned en klyfta på hösten och skördar en hel vitlök i juli/aug. Den trivs bra här i Sverige och klarar torka och skadedjur med finess. Av din skörd bryter du bort så många klyftor du behöver sätta ut till nästa år - du behöver alltså aldrig mer köpa utsäde. Oerhört lätt att försörja sig själv!
De flesta vitlökar vill gå i blom i slutet av juni - då kommer de här vackra blomställningarna. Dessa ska brytas av. Mjölksyrejästa vitlöksknoppar är en fantastisk delikatess!
Jag har sålt vitlöksutsäde här i webshopen sedan ett par år tillbaka av en sort - men sedan kom David och flyttade in här på gården och han hade med sig måååånga fler. Så nu gör vi en större satsning för er som vill odla vitlök av flera sorter! Varje har sin egen karaktär och egenskaper under ytan.
All vitlök vi säljer är odlad här på gården i våra grönsaksodlingar där vi har en 8-årig växtföljd. Det är inte certifierat ekologiskt men självklart kör vi helt utan bekämpningsmedel och konstgödsel!
När du klickar in på de olika sorterna möts du av följande information:
Storlek: mellan (En bedömning av klyftornas storlek mellan-stor-mycket stor)
Hållbarhet: mellan (På vår/sommar så börjar klyftorna gulna, tappa smak och skrumpna. Vi bedömer lagringsegenskaperna som mellan-bra-mycket bra)
Antal klyftor: 10-11
Typ: Hard neck (Hard neck kallas de vitlökar som har en hård pinne i mitten efter blomstjälken)
Och så har vi våra fantastiska smakresencioner framtagna av ett gäng sensoriker och gourmander på fakulteten för måltidsvetenskap i Umeå.
Älskar du rå vitlök i kalla såser men ogillar när den blir för intensiv och sticker i väg och tar över, samt stannar kvar som en oinbjuden gäst? Då är Sibirisk röd din nya bästa vän. När den används rå så har den en låg intensitet och pepprighet, men en distinkt och otroligt välavrundad vitlökssmak. Den har dock peppriga och jordiga noter som framträder vid kokning tillsammans med en utpräglad fruktighet. Sibirisk röd är det idealiska valet för rätter som kräver en subtil och rund vitlökssmak som inte biter sig fast, den är utomordentlig att använda i alla former som kräver sin råa vitlök.
Vitlöksklyftorna sätts i näringsrik jord helst i oktober men början av november funkar också. Ca 5 cm djup och 15 cm mellan plantorna. 25-35 cm mellan raderna.
Jag brukar dock samodla vitlök med Rotselleri och kålväxter. För vitlökarna skördar man ju tidigt och då kan höstgrödor sedan ta plats!
Där rotsellerin ska växa sätter jag klyftorna med 35cm mellanrum och sedan planterar jag rotselleriplantor mellan vitlökarna i maj.
Där kålen ska växa sätter jag 4 klyftor med ett mellanrum av 13cm och sen ett gap på 30-35cm för en kålplanta. Det är ett förträffligt bra system!
Jag tycker vitlöken går bäst i täckodlingen med delvis upphöjda bäddar och fasta rader. Lägger galler över bara efter planteringen så inte hönsen sprättar upp dem...
När vitlöken börjar gå i blom i slutet av juni (bilden) ska knopparna tas bort. Det är viktigt för annars går mycket av energin till blomman. Om du bryter de här knopparna med så mycket stjälk som möjligt ända tills den börjar bli träig och fibrig så kan du mjölksyra de här vitlöksknopparna. Det är en sagoligt god delikatess. Hacka dem grovt, väg dem, töm i ca 1.1 - 1,5% salt och massera in. Låt stå ca ett halvt dygn och tryck sedan ned dem i vanliga glasburkar och sätt på lock. Du kan sätta till lite vatten men det är inte helt nödvändigt att det är vätska ända upp i toppen. Går även varva in andra primörer som morot och små gula lökar. Låt stå i rumstemp minst en månad och sen i kylen. Syrade vitlöksknoppar är tydligen en koreansk delikatess men de är minst lika goda i Sverige! Ren Umami liksom.
Själva vitlöken skördas ett par veckor senare - här hos mig i Östergötland ca 10-20 Juli. Man brukar ta dem när de två nedersta rejäla bladen vissnat. Man rycker upp hela plantan, kollar en extra gång så den inte har en knopp (måste brytas bort). Och ställer dem på tork på ett soligt ställe. Efter någon månad eller max två klipper man av stjälken (om man inte vill göra flätor förstås...), borstar bort lite jord.
Ta in dem i rumstemperatur så fort de torkat. De ska förvaras varmt och luftigt. Det är viktigt att lura dem att tro att det aldrig blivit vinter för har de varit utsatta för kyla börjar de mycket lättare att gro inomhus tidigt på våren.
I oktober så planterar du ned nya klyftor - så många du vill den här gången! Snart har du en egen stor vitlöksodling. De är som potatisar, har man väl börjat odla är det så himla lätt att bara fortsätta!
Lycka till med din vitlöksodling!