OBS! För köp av utrustning och liekurser finns de under produkter i sidomenyn. 

Varför slå med lie?

Jag tror du är en av alla dem som börjat tröttna på gräsmatte –doktrinen. Du har en trädgård där delar kan göras om till blomsteräng som bara slås 1-2 gånger per år istället för att klippa upp till 32 gånger.

I blomsterängen behöver du inte ägna minsta tanke åt mossa, vattning, torka och gödsling som är förknippat med den perfekta gräsmattan.

Kanske lockas du av tanken att slå den lilla gräsmatta du har med lie istället? Det går alldeles utmärkt.

Eller har du en sommarstuga med en ångestfylld gräsmatta som upptar en stor del av tiden du är där – gör om den till en blomsteräng att vara stolt över. Många sommarstugetomter har mycket bra förutsättningar till blomsteräng redan från början. Ängsväxterna ligger ofta och bara väntar på att få blomma ut, de kan ha överlevt decennier av gräsklippning. 

Kanske brukar du slå med en trimmer i slänter, kanter, diken eller vägrenar där inte gräsklipparen kommer åt.

Det är en befrielse att slå de områdena med lie istället, räfsar du dessutom bort gräset kommer du får mer blommor och efter ett par år blir vegetationen lägre och mängden gräs att räfsa bort minskar.

Då återskapar du ängsmark – förr i tiden sköttes de mesta gårdsnära markerna så här, då var allt gräs en resurs åt kaniner, kor och hästar. Det fanns mycket mer blommor i markerna och därmed också insekter och fåglar som är beroende av insekter att föda upp sina ungar med.         

Du kan läsa mycket mer om lien i den nya Liehandboken som min gode vän Rune Stenholm skrivit. Boken finns som gratis PDF här!

Den tryckta publikationen går att beställa i vår webbshop.

Citat från liehandboken:

"Det har utvecklats en konstig norm om att man ingenting kan göra om man inte har en maskin – och den ska helst vara röd och låta högt. Män och kvinnor i Sverige! Gör upp med normen!

Lieslåtter kan man vara stolt över och briljera med. Varför slita sönder sin kropp innesluten i hörselskydd och svettig hjälm, smutsigt visir, besvärande selar, luktande avgaser, tunga skyddsstövlar, när man kan vara fri, effektiv, leverera kvalitet och samtidigt njuta av fågelsång och doften av nyslaget hö.
Så därför...
Glöm trimmern. Fatta lien. Skärp intresset. Skärp eggen.
Lär dig - du kan också. Lieslåtter är inte bara kuriosa.
Det är ett yrke. Det är kulturvård. Det är naturvård. Det
är terapi. LIEN SLÅR ALLT"

Tillagd i varukorgen