Slåttergubben - en kort historik

2002 är året som firman Slåttergubben med Janne Wester i spetsen svingar de första dragen med lien genom daggvått gräs. Tänk att kunna få betalt för att utöva det här fantastiska hantverket! Det är helt tyst, nattfjärilar flaxar yrvakna upp bland de fallande ängsblommorna. En av de sällsynta växterna på ängen som ironiskt nog är beroende av att varje år halshuggas på detta samurajliknande vis heter just slåttergubbe, den liknar en maskros.

Sommaren 2006 startade Janne sitt bageri under Slåttergubbens vingar. Där bakades surdegsbrödet utan några som helst konventionellt odlade råvaror och blev snabbt populärt hos en skara kunder. Nu kom han för första gången i kontakt med åkerfrön (spannmålsrens). En ekologisk restprodukt från svenska kvarnar - fullt av olika frön som är fåglarnas naturliga föda - här föddes en idé.

I slutet av 2011 tog idén om ekologisk fågelmat fart på allvar för Janne. Varför inte, tänkte han. I butiker säljs mängder med konventionell besprutad fågelmat, vi vill gynna jordbruket och dess artrikedom. Det gör man bäst genom en ekologisk odling.

En dag stod Claes Nilsson i butiken i jakt på nya, spännande produkter till sin egen matning. Samtalet kom igång - så småningom också samarbetet. Claes och Janne drev firman tillsammans de första åren men nu har Claes hoppat vidare till nya jobb. 

Solrosåker Solrosåker Solrosåker Solrosåker Solrosåker Claes Nilsson och Jan Wester
Tillagd i varukorgen