Ekologiska talgbollar och riktig talg

Rhean är en av alla de arter som hotas av sojaodling

Slåttergubben älskar fåglar! - därför säljer vi bara ekologiskt nöttalg - inte talgbollar och fettkakor

Den enklaste och populäraste fågelmaten är nog talgbollar. Och visst är det gulligt att se trädgårdens blåmesar och talgoxar kalasa på de feta talgbollarna. De behöver ju extra fett i den kalla svenska vintern...

Men gulligheten har en bismak - tillsammans driver vi, med alla små köp av talgbollar o fettkakor, världsmarknaden i en riktning mot regnskogsskövling och uppodling av palmolja och sojabönor i andra delar av världen.

Rhean på bilden är bara en av alla hotade fåglar som drabbas av sojaodlingens utbredning.

Riktig talg från ekologiska nötdjur som fått gå ute och beta i naturbetesmarker är det vi rekommenderar! 

Gynnar vi naturbetesmarkerna gynnar vi mängder av insekter, växter och fåglar som stenskvätta, göktyta, storspov, svalor, törnskator, törnsångare och många fler! 

Det är vad jag kallar bra fågelmatning!  Win Win! 


Ekologisk svensk talg från naturbetande gräsuppfödda nötdjur....

.... får vi sälja till dig när du har ett registreringsnummer från jordbruksverket. Anledningen är att smittor ska kunna spåras snabbare. Det är gratis, enkelt och underhållande att fixa! 

- Ja! Vad roligt! Ta mig till registreringen nu på momangen!  >

Hur används ekologiskt talg bäst?

Obehandlad talg är det absolut nyttigaste fettet för våra vilda fåglar. Det är deras "rawfood". Vi kan jämföra det med att de allra flesta fåglar äter råa insekter och larver - skillnaden mot talg är inte så stor! Fast talgen är ju fetare och mer energirik. 

Det enklaste sättet att mata med de talgbitar vi säljer är att lägga i de ganska små talgbitarna i ett grillhalster och hänga upp. 

Man kan smältat talgen, hacka den i lite mindre bitar (eller kör i köttkvarn) och lägg i en gryta och värm på. Det tar några timmar men sen ser det ut som bitarna ligger o flyter i sin egen olja. Sedan kan man låta fettet stelna i önskade formar - med eller utan tillsats av frön osv. Och de här små bitarna av talgen som inte smälter kan bara vara kvar i smeten när den stelnar. 

Hur skönt är det inte heller att veta att den svenska ekologiska talgen är med och bidrar till våra svenska naturbetesmarker som är så värdefulla för svalor, törnskator, storspovar, göktytor, bivråkar och många fler arter av växter, fåglar o insekter! 


Ekologiskt bregott! Ett bra alternativ med svenska råvaror.

Ekologiskt bregott är faktiskt billigare än de billigaste talgbollarna! Beräknat på priset på fettinnehållet. Och mycket enkelt att bara hänga upp ett paket direkt till fåglarna! 

Problem att det är saltat? 
Nej - det är en myt det där med salt, läs mer om den myten här. 

Talgbollar och fettkakor innehåller som regel väldigt mycket frön och mjöl för att dryga ut och få dem beständiga. Detta visar sig i kilopriset för fettet du köper. 

Genom att köpa svenskt smör/bregott bidrar du litegrann till betesmarker, men inte lika mycket som att köpa talg från nötdjur som verkligen gått ute och betat. Eftersom mjölkproduktionen är intensiv och kor står inne mycket och äter massor kraftfoder är det bättre att minska på mjölkprodukter och öka andelen ekologiskt nötkött - om man vill gynna betesmarkerna! 

Det tillverkas inga ekologiska talgbollar

Mindre hackspett äter talgbollar Foto Margareta Karlsson

Hur och var tillverkas talgbollar och fettkakor till fåglar? 

Tillverkning av talgbollar, fettblock och fettkakor sker i några få stora fabriker. De ligger inte i Sverige. Inga svenska fetter eller frön finns i de här produkterna. Inga ingredienser är ekologiskt odlade. 
Som fettråvara används talg från nötdjur och/eller billiga oljor, oftast palmolja. Fettet görs som regel om på kemisk med härdning och omestring till något som liknar stearin för att talgbollarna ska ha lång hållbarhet i rumstemperatur, vara luktfria ock trycktåliga. Detta förklarar varför "talgbollarna" ibland ratas av fåglarna. 

Vår samarbetspartner Birdlife Sverige har apörnen som fadderart. Det innebär att föreningen bär ett särskilt ansvar för Apörnens fortlevnad. 

Hur kan undvikande av talgbollar bli en pusselbit i vårt viktiga arbete med att bedriva internationellt fågelskydd? 

Jo, för varje boll som köps sänds en signal till marknaden att producera nya för att fylla på butikshyllorna. För att producera behövs råvara. 

Talg från framförallt tyska och engelska konventionella nötdjur är den huvudsakliga råvaran i talgbollar och fettkakor. Det är troligt att de djuren står mer instängda och äter mer kraftfoder än våra svenska djur. Instängda djur bidrar inte till någon mångfald av naturbetesmarker. Istället för att beta gräs ger man dem foder inomhus. Kraftfoder innehåller mycket sojabönor från Brasilien. Där har ökad efterfrågan på billig soja som djurfoder har orsakat en enorm markomvandling de senaste decenierna. Småskaliga odlingsmarker, savanner och regnskogsmark har gjorts om till enorma sojafält. En av alla de djurarter som missgynnats av det här är Kämpfers kanstanjespett. 

Palmolja är en annan råvara till en del talgbollar. Den globala efterfrågan på palmolja är kanske det allvarligaste hotet mot regnskogar i sydostasien. De görs helt enkelt om till ensidiga palmoljeplantager. En av alla de arter som missgynnas av detta är Apörnen som är mycket hotad.

Finns det billiga talgbollar?

Talgbollar och fettkakor innehåller som regel väldigt mycket frön och mjöl för att dryga ut och få dem beständiga. Detta visar sig i kilopriset för fettet du köper. 

Priserna från 2015-04 (Ursäkta att de är lite gamla men borde vara samma skillnader nu)

Vivaras/naturbokhandelns energiblock:                    100-150kr/kg fett

Coops billiga talgbollar (14%fettprodukter):                     164kr/kg fett

Biltema 6 pack för 10kr (18% animaliskt fett)                  100kr/kg fett

Dyra talgbollar (35% animaliskt fett) nordstar:             80-100kr/kg fett

Slåttergubbens obehandlade ekologiska nöttalg (100% fett) : 36-48kr/kg fett

Ekologiskt bregott (raps och svenskt smör)                            87kr/kg fett

Så gör du egna talgbollar - recept!

Hemmagjorda talgbollar

Det här tipset fick vi från en av våra kunder:

"Jag blandar ca 50 gram smör med några rejäla nävar fröer/nötter i en bunke och sedan formar jag dem till bollar. Sen binder jag en enkel "nätkasse" av hampasnöre, med hjälp av makramé-teknik. Enkelt att hänga upp och jag återanvänder nätkassen när bollen har ätits upp."

En annan kund tipsar om att det går bra att skära talg från får, nöt eller gris i små bitar och smälta det i kastrull, blanda med frön och sedan hälla upp på formar av önskat mått! 

Tillagd i varukorgen