Det florerar mycket myter kring fågelmatning. Vi har gått till botten med 24 av dem!

Vitt bröd och lussekatter med saffran är farligt för fåglarna!

Nej, detta är en myt! Delar du några överblivna småfranskor eller lussekatter med bevingade vänner behöver du inte oroa dig. Det finns anledning att följa kommunernas riktlinjer om att inte mata andfåglar med bröd dock.

Ett mainstreambröd är inte giftigt eller på annat sätt farligt för fåglar. Mutationer och bristsjukdomar orsakade av bröd är minst sagt mycket osannolika. Det är dock inte i längden någon bra föda för fåglar, då det varken är näringsrikt eller energitätt. En hel del kommuner avråder den som vill mata änder och svanar från att ge dem bröd. Anledningen är främst att när många personer i en stad matar med bröd på en begränsad yta hinner inte alltid fåglarna äta upp allt. Brödet kan bli liggande, mögla, och blandas med fåglarnas avföring innan det äts upp. Det ökar risken för sjukdom. Fåglar äter gärna det som finns lätt tillgängligt och mycket av. Bröd för sjöfåglar kan vid matningar ta upp en stor del av kosten, som annars skulle ha fyllts av något mer näringsrikt - eller helt enkelt det de är gjorda för att äta - nämligen färska växter. 

Det man misstänker kan drabba vattenlevande fåglar som gäss och änder som ätit mycket stora mängder ensidigt bröd under sin uppväxt är tillståndet ”änglavingar”. Det här kan ske lokalt i tätorter där änder och gäss häckar just i anslutning där de blir matade varje dag. Det är en missbildning i lederna längst ut i vingarna som uppstår hos unga växande individer. Orsaken är för kaloririk mat och mycket protein, men för lite av vitamin D, E och mangan. Man kan ju tycka att bröd inte innehåller så stora mängder protein, men ett vanligt bröd innehåller ofta ca 9% protein. Upptäcks detta tidigt på en tamfågel kan vingen bindas upp tillfälligt och fågeln ges vitamin- och mangantillskott. 


Janne som startade Slåttergubbens fågelmat drev innan ett ekologiska surdegsbageri under några år. Det var här han fick idén att mata fåglar med åkerfrön, alltså det rens som blir när större kvarnar rensar bort ogräsfrön från spannmålen. Så här säger Janne om skillnaden mellan bröd och bröd. 

-"Allt bröd görs ju av spannmål, så det är ju egentligen inte så stor skillnad att stoppa i oss själva eller fåglarna pasta, hela sädeskorn eller bröd. Det är många som hänger upp sig på att "vitt bröd" skulle vara sämre än annat. Men så länge man håller sig bland mainstreambröden så är det i stort sett bara mängden karamellmalt som skiljer. (alltså groddat och rostat korn som blir som ett färgämne i degen). Mer karamellmalt leder till mörkare bröd och det tror man då skulle vara bättre. I mainstreambröd används i stort sett bara siktat vetemjöl (dvs att skaldelarna har sorterats bort) dessutom tillsäts extra vetegluten i nästan alla bröd (proteinet i vete) för att de ska bli mer luftiga och elastiska. Glutenet i vete är ganska dåligt för oss människor - med tanke på den stora mängden pasta o bröd vi stoppar i oss blir fler och fler mer eller mindre känsliga för gluten.
Är det då bättre med fullkornsbröd och fullkornspasta? Då är ju skaldelarna kvar. Nja... många säger att det är bra med mycket fiber, men i skaldelarna finns också fytinsyra som sägs binda många mineralämnen som tex järn och kalcium. Att äta mycket fullkornsprodukter rimmar inte helt bra då med att få i sig mycket mineraler. OM man inte behandlar fullkornsspannmålet så att groddningsprocessen just startat för då försvinner fytinsyran. Eller jäser brödet med surdeg - då får vi ett maximalt nyttigt sätt att äta fullkornsprodukter. Sannolikt även för fåglarna. Ett fullkornsbröd oavsett andel råg är grått till färgen. Aldrig mörkt - det blir det bara av karemellmalt. 
Tänk dock på att det mesta "surdegsbrödet" i affärerna inte är jäst med surdeg på riktigt. Det är de stora bagerierna har kidnappat ordet surdegsbröd - de jäser med jäst som vanligt och tar i en gnutta surdegspulver som krydda och kan därmed skylta upp enligt samma logik vi kallar lussekatter för "saffransbröd". " 

Saffran är inte heller farligt för vilda fåglar i de koncentrationer som finns t ex i lussekatter. Det är en fråga om dos och koncentration; för fåglar men även för däggdjur som människor är saffran giftigt i höga doser. Några kända förgiftningsfall hos fågel pga saffran fanns inte känt hos hos vare sig SVA eller Giftinformationscentralen. Så du kan lugnt dela med dig av den där lussekatten som blivit lite för torr för din smak, fåglarna tar nog gärna emot den!

Mögel kan fåglar vara känsliga för, men vilda fåglar undviker för det mesta sådant som är mycket skadligt för dem.

Lästips: Niklas Aronssons bok Fågelmatning - Allt du behöver veta (2021) 

Uppmaning om att inte mata fåglar med bröd: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/uppmaningen-mata-inte-faglarna-med-brod

Slåttergubben-nostalgi! En film från ca 2009 om bageriet och de värderingar som fortsatt styr företaget

Tillagd i varukorgen