Det florerar mycket myter kring fågelmatning. Vi har gått till botten med 24 av dem!

Myt 15: Mata inte fåglar om du har katt!

Mata inte fåglar om du har katt!

Lugn du kan mata på. Men vågar du läsa våra vidare perspektiv angående fåglar och katter så håll tillgodo.

Visst vi förstår den här myten, man vill inte göra fel och medvetet lura ned fåglarna i en fälla. För det är ju det som blir känslan. Att man är snäll mot fåglarna och gillrar en fälla med någon annan man älskar (katten). Det blir som dubbla lojaliteter här och det känns som man går bakom ryggen på sina småfågelvänner. Men som vanligt ska vi resonera vidare och bortom de närmaste känslorna.

Katt och fullmåne Katten - mytomspunnen - precis som fågelmatningen. Inte till kattens fördel för det mesta.

Först ett par tips om hur man underlättar för fåglarna vid matningen när det finns katter.
Det allra viktigaste är att katten inte ska kunna ha några bra gömställen vid matningen. Då kan katten normalt inte ta friska fåglar som är framme och äter. Fåglarna har generellt betydligt bättre koll på katten än vad vi tror. De ser faran och de varnar varandra. Särskilt just på en fågelmatning vintertid, där inga nyflygga fågelungar finns och träden är olövade. Så matningen ska gärna ligga lite öppet, och mata gärna på en större yta på marken. Se till att det inte finns bra kattgömmen inom räckhåll. Då känner fåglarna sig trygga. Ett buskage eller häck i närheten av matningen gillar fåglarna också. Mer om detta i myt 18.

Kattunge i trädgård Många katter uppskattar att vistas utomhus.

Bjällror och hakklappar på katten finns i flera varianter, något som Natursidan skrivit om. Dessa gör absolut skillnad på jaktframgången, men grejen med katter är att de ligger helt stilla och lurpassar på ett byte tills det är alldeles nära - då blixtrar det bara till. Det är därför rödhake ofta är överrepresenterade i katternas fångster, de och några andra fåglar som koltrast hoppar sakta fram på marken under buskar och söker insekter där. Är det vinter och man har en riktigt lummig trädgård som passar rödhakar så är det dessutom stor risk/chans att en ny rödhake tar över din trädgård om den gamla försvinner. De har nämligen sina vinterrevir där de inte gärna samsas.

Katt med bjällra En bjällra försvårar jakten för katten.

Vill man helt undvika att katten tar fåglar får man tänka till lite extra. Det är bra för kissen med aktivering som kan fås utomhus, men det går att åstadkomma på andra sätt också:

- Lär katten gå i sele och koppel! Det är enklast att börja med yngre katter, men det går ofta att lära även äldre katter.

- Näta in - bygg en katt/fågel-säker rastgård eller näta in balkongen! (Balkonger över 5 m upp måste nätas in.)

- Häng med katten på promenaden!

- Aktivera katten inomhus! Innekatten kan få stimulans genom att titta på fåglar som äter ur en fönstermatare. I Slåttergubbens fågelmatarsortimentet finns flera att välja på. (Bra att tänka på är att katter helst ska få fullfölja sitt jaktbeteende ibland, så bra om de får leka jaktlekar också.)

När myten kan stämma

Nu tänker vi på kattens välbefinnande här. Salmonella kan exempelvis smitta katter som äter sjuka fåglar, så om du ser fåglar som visar tecken på att vara sjuka (sitter stilla och uppburrade och verkar slöa) finns det ännu större anledning än vanligt att hålla katten inne och inte låta den jaga fåglar.Salmonella finns i hela världen, men är inte så vanligt i Sverige. SVA skriver om sjukdomar hos småfåglar vid fågelmatning och en annan text om salmonella hos katt för den som vill veta mer.

En annan aspekt av katternas (och även fåglarnas) bästa är att det finns uppskattningsvis över 100 000 hemlösa katter i landet som far illa. De jagar för att överleva. Att komma tillrätta med den problematiken är viktig för både fåglar och katters skull.

Dockhuseffekten

För att sätta saker på sin spets lite här då. Slåttergubben tycker inte det är så mycket att hetsa upp sig över om en katt tar en talgoxe eller rödhake under perioden du matar fåglar. För det första är det ditt ursprungliga val att ha eller inte ha katt som verkligen är av betydelse. Har du väl beslutat att ha katt så är det här naturens gång om den är en utekatt. Katternas fågelbyten nu på vintern är inte de fåglar som på riktig har det svårt eller är hotade i naturen. De är nämligen i Afrika på vintern. På vintern är de riktigt vanliga fåglarna överrepresenterade, de fåglarna som kanske till och med är vanligare än de hade varit annars om vi inte matat dem. Det är det här som blir dockhuset, din katt som du matar är inte en naturlig del av vårt ekosystem, tar fåglar som du matar och som i vissa fall kan vara utanför ramen för ett balanserat ekosystem också. Och i slåttergubbens värld så är de naturliga ekosystemen de vi ska vara mest rädda om och oroade över.

Katt på språng i gräsmatta Katten - inte en naturlig del av ekosystemet.

Katt-närvarons baksida

Att katter är gulliga och mysiga behöver inte debatteras, inte heller att de får oss människor att må bra. Men vad utekatter ställer till med ute i naturen höjs oftare och oftare röster mot. Inte minst bland ornitologer. Argumentet är då att de tar flera miljoner fåglar, något man räknat ut. Detta är självklart inte så kul just för de här fågelindividerna, men påverkan blir ju bara på de individerna och inte själva ekosystemet de tillhör. Oftast tar katterna fåglar som är vanliga och inte de som är hotade eller har det svårt - men såklart finns det undantag. Vad katterna gör om somrarna är betydligt värre än på vintern, de kan tömma fågelbon med ungar och det är större risk att de tar mer hotade flyttfåglar - men det slipper du oftast se. För hundar finns ett koppeltvång under sommaren nuförtiden - det kanske inte är så långsökt att det borde vara det även på katter?

Katt och mus Bytesdjur kan ibland dyka upp både inomhus och utomhus.

Vad som inte heller pratas negativt om är att katter fångar möss och sorkar. Detta är tvärtom i folkmun bara “bra”. För oss är det märkligt - det här är jättesöta små däggdjur som har lika stor rätt att vara en del i ekosystemen som våra småfåglar. (Då räknar vi inte hus och hem som ekosystem - där finns musfällor att ta till, och innekatter!). Dessutom är gnagare den allra viktigaste födokällan för många av våra rovfåglar, ugglor och en hel del däggdjur. Om vi låter katten döda massa gnagare försämras alltså möjligheterna för de andra att hitta sin dagliga mus. Tvärtom mot katten som lugnt går in i värmen och äter kattmat så är tex en uggla eller tornfalk helt beroende av att mitt i smällkalla vintern hitta levande gnagare. Katters jakt kan alltså enligt detta resonemang få uggleungar att svälta ihjäl eller en övervintrande tornfalk att dö svältdöden. En annan aspekt som sällan lyfts med katter är att de via sin blotta närvaro högst sannolikt kan skrämma en del fåglar så att de väljer att inte häcka där det är många katter bara för att det blir för stor risk.

Precis som fågelmat inte tillverkas utan miljöpåverkan så gäller ju detsamma för kattmat - någon nämnde att 25% av det kött som säljs i Sverige går till våra husdjur, vi har tyvärr inte källa på den siffran, men poängen är att det är mycket resurser som går till katter och hundar.  Självklart påverkar framställningen av djurfodret naturen negativt och väldigt många kycklingar måste aktivt dödas för att framställa maten - sett i ett ekosystemperspektiv mycket mer negativt än de fåglar som katterna råkar ta.

Sovande katt inomhus

Katten - ett känsligt ämne

Slåttergubben tycker inte att det finns någon anledning att känna skam över att ha en katt eller gå runt och hata kattägare. Men precis som med fågelmatning är det spännande att betrakta katten från ett större perspektiv och olika vinklar. Valet att tex ha egen bil kommer ju alltid ha typ 10-000 gånger mer påverkan på naturen än valet att ha katt eller att mata fåglar…
Men vi har ett val. Och nästa gång man funderar över att skaffa katt kan man ju göra en plus och minuslista och se hur resultatet blir!

Läs gärna mer i en bra artikel som vi tipsat om tidigare här på sidan: Tips om råd till dig som kattägare som vill undvika att katten tar fåglar hos Natursidan!

"Stoppa kattastrofen" är en kampanj om att öka kraven på märkning för katter för att komma tillrätta med hemlösa katter arrangeras av Djurskyddet Sverige. Färre hemlösa katter innebär mindre lidande på katterna - och färre katter som jagar fåglar i naturen.

Tillagd i varukorgen