"En vinter är inte över förrän man har kört ett riktigt eko-rally. Jag älskar grejen att bara vara ute en hel dag och fokusera på en sak."
Janne Wester - Slåttergubben

Att få släppa alla världsbekymmer för en heldags skådning i fält, samtidigt som man gör miljön en tjänst och bidrar till konkret naturvårdsnytta - eko-rallyt har allt! - Robert Petersen"


Slåttergubbens vinterfågelrally 8 Feb 2025



Ung fågelskådare


Hur många arter kan man se en vinterdag?

Slåttergubbens eko-rally innebär skådarglädje, gemenskap, ekokryssning, och insamling av pengar till vårt naturvårdsarbete. Rallyt är öppet för alla i hela Sverige! 

Åhh… tänk att bara få vara ute en hel dag och fokusera på en enda sak. Och känna kroppen verkligen hinna vänja sig vid vädret ute. 

Man lägger det här på sin egen nivå. Vissa lägger mycket möda på planering av den smartaste rutten för att få flest arter. Andra lag tar sovmorgon, går en promenad längs ån och kanske åker på en liten busstur. Ett gyllene tillfälle att ta med barnen på ett skådaräventyr med extra krydda. Ja – du kan till och med bara ta en glutt på fågelmatningen och rapportera in 8 arter för att vara med och delta i utlottningen av värdecheckar!

Brukar du ha kameran med dig ut? Melja då gärna några bilder från rallyt till oss! Det kommer också att finnas en aktiv Facebook-tråd där man kan lägga upp bilder och berätta om lagets strapatser. 

--> Slåttergubben på Facebook 



Rufus och Sara ger sina tips för ett trevligt ekorally!




Regler

  • Rallyt pågår 00:00–16:00 och sker på valfri ort. Välj själv hur länge du vill skåda!
  • Använd bara muskelkraft (cykel, skidor, skridskor, häst) och kollektivtrafik (spårvagn, buss, tåg osv).
  • Tävla ensam eller i lag. 
  • Enbart vilda fågelarter räknas (inte t.ex. burfåglar, tamfåglar eller parkrymlingar).
  • För lag som tävlar på allvar räknas en art först när den observerats av hela laget. Annars uppmanar vi att ta med barn, farfar eller någon nybörjare ut på skådning – och då behöver de inte se och höra allt!
  • Rapportera artlistan senast 18:30 samma dag. Vid problem med formuläret, sms:a eller mejla artlista till tävlingsledaren (nedan).
  • Deltagaravgift 2 kr/sedd art (eller mer om man vill) går oavkortat till Slåttergubbens naturvårdsarbete


Efter rallyt - Rapportering

Rapportera in artlistan senast kl  18.30 samma dag i detta rapportformulär. Här kan du även se topplistor, landskapslistor, hur det gått för andra deltagare och mycket mer! Det är bara att klicka på länken och följa instruktionerna.

Deltagaravgift. Betala 2 kr/sedd art och lag (eller mer!). Skriv "Rally + namn och ev lagnamn". Pengarna går oavkortat till Slåttergubbens naturvårdsinsatser för jordbruksfåglar i vårt närområde. Tex. anläggning av ängsmarker och våtmarker. 

Swish: 1235948732 

Bg: 887-8431

Vinnaren i varje i landskap får en värdecheck på 500kr hos Slåttergubben.

Dessutom lottar vi ut 3 värdecheckar på 1000kr bland alla deltagande lag!



Resultat från 2024 års rally!

Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Exempel på Slåttergubbens naturvårdsarbete

  • 28 deltagande lag!
  • 19 landskap var representerade. 
  • 2840 kr insamlat till vårt naturvårdsarbete! 

Vi vill sprida lockelsen med fåglar. Det är så glädjande att nå ut inte bara till de inbitna fågelskådarna. Till alla som vill utöka räkningen från sin fågelmatning till en dag utan bil med hemmet som bas. Här räcker att ha ett fågelintresse med sig utanför dörren. Vi vet att flera barn varit aktiva och att de som kunnat lite mer om fåglar tagit promenader, med fåglar i fokus, med de som kan lite mindre.  

2024 hade lag "Skvadern" flest arter av alla - hela 64 st. Däribland hornuggla, storspov och sånglärka! I Göteborg sågs en enkelbeckasin och i värmland pilgrimsfalk! I Dalarna lyckades laget som körde där få in både berguv och kattuggla! I Härjedalen syntes gråspett och en stare sågs så långt norrut som i Ångermanland! Både fjäll- och dalripa syntes i Lappland!  

Intäkterna går oavkortat till naturvårdsarbete för att främja ett hållbart fågelliv. Klicka här för att läsa mer om Slåttergubbens naturvårdsarbete!

Stort tack till alla er som deltog 2024 och varmt välkommen att delta även nästa år! Kom ihåg att alla deltar efter förmåga, dagsform och intresse.

I formuläret Slåttergubbens ekorally 2024 kan du läsa om resultatet; vilka arter som hittades var och vilka landskap som deltog etc. Om du är med i tabellen, men vill att vi plockar bort dig kontakta oss på info@slattergubben.se



Kontaktuppgifter


Janne Wester 
info@slattergubben.se 
073-832 25 59 

Robert Petersen
Petersen-robert@hotmail.com
073-708 35 45




Tillagd i varukorgen