"En vinter är inte över förrän man har kört ett riktigt eko-rally. Jag älskar grejen att bara vara ute en hel dag och fokusera på en sak."
Janne Wester - Slåttergubben

Att få släppa alla världsbekymmer för en heldags skådning i fält, samtidigt som man gör miljön en tjänst och bidrar till konkret naturvårdsnytta - eko-rallyt har allt! - Robert Petersen"

Slåttergubbens vinterfågelrally 10 Feb 2024

Ung fågelskådare


Hur många arter kan man se en vinterdag?

Slåttergubbens eko-rally innebär skådarglädje, gemenskap, ekokryssning, och insamling av pengar till vårt naturvårdsarbete. Rallyt är öppet för alla i hela Sverige! 

Åhh… tänk att bara få vara ute en hel dag och fokusera på en enda sak. Och känna kroppen verkligen hinna vänja sig vid vädret ute. 

Man lägger det här på sin egen nivå. Vissa lägger mycket möda på planering av den smartaste rutten för att få flest arter. Andra lag tar sovmorgon, går en promenad längs ån och kanske åker på en liten busstur. Ett gyllene tillfälle att ta med barnen på ett skådaräventyr med extra krydda. Ja – du kan till och med bara ta en glutt på fågelmatningen och rapportera in 8 arter för att vara med och delta i utlottningen av värdecheckar!

Brukar du ha kameran med dig ut? Melja då gärna några bilder från rallyt till oss! Det kommer också att finnas en aktiv Facebook-tråd där man kan lägga upp bilder och berätta om lagets strapatser. 

--> Slåttergubben på Facebook 

Rufus och Sara ger sina tips för ett trevligt ekorally!

Regler

  • Rallyt pågår 00:00 - 16:00 och sker på valfri ort. Det är givetvis okej att bara skåda någon timme! 
  • Använd bara muskelkraft (cykel, skidor, skridskor, häst) och kollektivtrafik (spårvagn, buss, tåg osv).
  • Tävla ensam eller i lag. Rallyt blir dock roligast i lag!
  • Enbart vilda fågelarter räknas (alltså inte t.ex. burfåglar, tamfåglar eller parkrymlingar).
  • För lag som tävlar på allvar räknas en art först när den observerats av hela laget. Annars uppmanar vi att ta med barn, farfar eller någon nybörjare ut på skådning - och då behöver de inte se o höra allt!
  • Rapportera artlistan senast klockan 18:30 samma dag. Vid strul/problem med rapportformuläret finns möjlighet att sms:a eller mejla artlista till tävlingsledaren.
  • Deltagaravgift 2 kr/sedd art (eller mer om man vill) - går oavkortat till Slåttergubbens naturvårdsarbete. 

Efter rallyt - Rapportering

Rapportera in artlistan senast kl  18.30 samma dag i detta rapportformulär. Här kan du även se topplistor, landskapslistor, hur det gått för andra deltagare och mycket mer! Det är bara att klicka på länken och följa instruktionerna.

Deltagaravgift. Betala 2 kr/sedd art och lag (eller mer!). Skriv "Rally + namn och ev lagnamn". Pengarna går oavkortat till Slåttergubbens naturvårdsinsatser för jordbruksfåglar i vårt närområde. Tex. anläggning av ängsmarker och våtmarker. 

Swish: 1235948732 

Bg: 887-8431

Vinnaren i varje i landskap får en värdecheck på 500kr hos Slåttergubben. Dessutom lottar vi ut 3 värdecheckar på 1000kr bland alla deltagande lag!

Resultat från 2023 års rally!

Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Exempel på Slåttergubbens naturvårdsarbete

  • 30 deltagande lag!
  • 14 landskap var representerade, många med flera lag! 
  • 2840 kr insamlat till vårt naturvårdsarbete! 

Vi vill sprida lockelsen med fåglar. Det är så glädjande att nå ut inte bara till de inbitna fågelskådarna. Till alla som vill utöka räkningen från sin fågelmatning till en dag utan bil med hemmet som bas. Här räcker att ha ett fågelintresse med sig utanför dörren. Vi vet att flera barn varit aktiva och att de som kunnat lite mer om fåglar tagit promenader, med fåglar i fokus, med de som kan lite mindre.  

Flera lag satsade också stenhårt och det är kul att följa dessa satsningar. Lag Skvadern i Skåne fick ihop hela 70 arter! Däribland vårfåglar som Storspov och Tofsvipa, nattliga som Horn- och Kattuggla. Och den sällsynta amerikanska gästen Blåvingad årta. Sen tror jag mig veta att de grämer sig lite över att ha missat en enkel fågel som trädkrypare, för så är det på rallyn. Man missar alltid några enkla.
I Lappland är det inte lika lätt att få ihop en lång lista i Februari. Där vann lag Skatvasan på blott 7 arter! 


Se gärna rapportformuläret 2023 för alla arter som rapporterats! 

Intäkterna går oavkortat till naturvårdsarbete för att främja ett hållbart fågelliv. Klicka här för att läsa mer om Slåttergubbens naturvårdsarbete!

Stort tack till alla er som deltog 2023 och varmt välkommen att delta även nästa år! Kom ihåg att alla deltar efter förmåga, dagsform och intresse.

I formuläret som du hittar här: Slåttergubbens ekorally 2023 kan du läsa om resultatet; vilka arter som hittades var och vilka landskap som deltog etc. Om du är med i tabellen, men vill att vi plockar bort dig kontakta oss på info@slattergubben.se

Kontaktuppgifter

Janne Wester                                  Robert Petersen         

E-post: info@slattergubben.se          E-post: Petersen-robert@hotmail.com

Telefon: 073-832 25 59                       Telefon: 073-708 35 45

Tillagd i varukorgen