En myt som fått fäste senaste åren - konsekvensen blir ju istället att fågelbajset fastnar i granriset, fröna åker igenom ner till marken samtidigt som fåglarna letar i riset efter frön.
På allt fler ställen läser vi att man ska lägga granris under fågelmatarna för att öka hygienen. Det har liksom blivit en upprepad sanning som gått i spinn på nätet. Vi har ju hört att fåglarna inte får leta mat på marken och då har någon kommit på den genialiska granrisidén. Alla frön som tappas ska liksom åka igenom riset som fungerar som ett galler. Snöar det så får man väl lägga på nytt granris då – eller skaka av det gamla och lägga överst snön igen. Frampå våren är väl tanken att man ska plocka bort riset.
1. Markmatning är bra, särskilt när den sker på större ytor och inte samma lilla fläck hela vintern. Skotta undan snön och strö frön, helst åkerfrön, på en stor yta och du får besök av massor med fåglar – även gulsparv! Läs mer i myt 7.
2. Utan att ha vi verkligen sett bevis så kan vi föreställa oss att fågelbajs kommer fastna i granriset eftersom det är mer kladdigt. Frön kommer åka igenom. Och många fåglar kommer gå omkring i granriset för att leta efter de tappade fröna på marken. Nu tror ju inte vi det är så farligt men OM fåglarna skulle lida av deras eget bajs så är det ju rätt troligt att de får på sig och i sig det när de trängs och bökar i granriset.
3. Det blir ju ett sjukt slöseri med frön! För man tänker väl att fröna helt enkelt ska få förmultna på marken under granriset? Och så blir det en utmärkt matning för mössen – i och för sig fint – vi pratar mer om möss i myt nr 17.
4. Man stänger ute många fåglar från matningen, gulsparv äter bara från marken, koltrast och rödhake också. De sistnämnda kan i och för sig komma upp om det finns större ytor, så att de kan stå och äta.